Hier Is De Ultieme Gids Over Hoe Je Thuis Compost Kunt Maken

Wat Niet Te Composteren?

Er zijn dingen die je niet moet composteren. Helaas denken mensen niet altijd aan zulke dingen totdat ze het op de stapel gooien. Hieronder staan een paar dingen die niet op de composthoop thuishoren.

  • Menselijke ontlasting
  • Kokende olie
  • Producten op basis van melk
  • Vlees en zuivelproducten
  • Zieke plantaardige stoffen
  • Luiers of gekookt voedsel
  • Spaanders van onder druk behandeld hout of zaagsel

Deze dingen vormen ofwel een risico om de verkeerde dieren en ongedierte op uw hoop uit te nodigen, of kunnen een aanzienlijk gezondheidsrisico vormen. Anorganische stoffen, zoals plastic omdat het veel stoffen bevat en niet op de composthoop thuishoort.

Aan De Slag Met Uw Compost

Er zijn verschillende methoden om compost te maken, maar ze volgen allemaal dezelfde basisrichtlijnen. Onderstaande maatregelen zijn een richtlijn voor het thuis composteren.

1. Maak Een Stapel Planten

Verzamel genoeg materialen om je eigen composthoop te maken. Je moet je droge bruine dingen combineren met je natte groene items. Probeer voor de beste resultaten een verhouding 2:1 van bruine materialen (houtachtig materiaal, gedroogde bladeren, enz.) en groene materialen (gras, voedselresten, enz.), die stikstof toevoegen. Verlucht vaker of voeg meer bruine items toe als je composthoop er extreem nat uitziet en stinkt. Voeg water of groene materialen toe om uw composthoop vochtig te maken en lichtjes als deze er te bruin en droog uitziet.

2. Geef De Hoop Water

Voeg voldoende water toe om de stapel bevochtigd te maken, zoals een vochtige spons. Wees voorzichtig bij het toevoegen van water, want veel water kan ervoor zorgen dat je stapel verdrinkt en wateroverlast krijgt. Controleer de temperatuur van je hoop door middel van een thermometer. Je composthoop moet warm aanvoelen, zodat de materialen snel vergaan.

3.Wissel Van Stapel

Draai de hoop wekelijks met een fantastische hooivork of wanneer je merkt dat het oppervlak begint uit te drogen om de hoop te voorzien van de nodige zuurstof. De beste tijd om de hoop om te draaien is zodra de temperatuur tussen 130 F en 150 F (54,4C tot 65,5C) is of als het midden van de hoop warm aanvoelt. Door de hoop hoger te zetten, zal deze sneller ontbinden en wordt voorkomen dat het materiaal een geur ontwikkelt en gaat klitten. Roer op dit punt volledig omdat de lagen hun doel hebben gediend om gelijke hoeveelheden bruine en groene materialen te genereren.

4. Voed De Tuin

Uw compost is volledig gaar en klaar om in de tuin te worden gevoerd wanneer het geen warmte meer produceert en bruin, droog en kruimelig wordt. Je hebt een rijk compostmateriaal gekregen. Nu kunt u aan het begin van elk plantseizoen de compost toevoegen aan uw bloembedden en uw potten. Gelukkig is het gebruik van compost opmerkelijk eenvoudig en milieuvriendelijk, welke route je ook kiest.

Hoe Lang Duurt Het Composteren?

Er is geen direct of juist antwoord op deze vraag, omdat deze van een aantal factoren afhankelijk is. Kortom, je hebt maar een paar maanden nodig om de compost te krijgen die je wilt als je bezig bent met het proces. Ongeacht of u een jaar of twee kunt wachten om de compost naar tevredenheid te laten rijpen of dat u deze zo snel mogelijk nodig heeft, de onderstaande variabele bepaalt hoe lang het composteren duurt.

  • De plaats van je prullenbak
  • Het type van je compostbak
  • De omvang van je composthoop
  • Het bovenste gedeelte van de gebruikte substantie
  • De mate van rijping van compost die u nodig heeft
  • Het assortiment materialen dat je in de prullenbak stopt
  • De mate van beluchting en vochtigheid van uw bak
  • Het bedrag van uw betrokkenheid bij de procedure (hoe vaak u de stapel omdraait).

In ideale omstandigheden kan het twee tot vier weken duren voor zelfgemaakte compost met routinematig keren, maar het kan ongeveer 6 weken tot een jaar duren als de bruine materialen niet eerst worden gekleurd.

Wanneer Is De Compost Klaar?

Compost is klaar voor elk gebruik wanneer het een donkerbruine kruimelige textuur heeft, een rijke, donkere grond ruikt in plaats van rottende groenten. De stapel is geslonken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid en de organische stoffen die u in de stapel plaatst, zijn niet meer herkenbaar.

Een eenvoudige manier om afgewerkte compost te testen, is door er een paar te nemen en deze in een afgesloten plastic zak te doen. Open de zak en ruik de mulch na 3 keer. Ruikt het zuur? Als dit zo is, is de compost niet klaar en zijn er nog steeds ziektekiemen aan het werk. Als het aards en fijn ruikt, is het klaar voor gebruik.

Het gebruik van onvoltooide compost kan planten beschadigen. Onverrotte groenafvalstoffen kunnen ziekten en plagen bevatten. Niet-verrotte bruine afvalstoffen in de bodem kunnen voor de plant beschikbare stikstof tijdelijk verminderen. Onrijpe compost kan ook marihuanazaden introduceren, evenals wortelbeschadigende aminozuren.

Hoe Gebruik Ik Mijn Compost?

Je compost is klaar voor gebruik nadat je hem met succes hebt gekookt. Er zijn veel dingen die je met compost kunt doen, en hieronder staan een paar ideeën.

  • Gebruik als een mulch
  • Gebruik in uw bloemperken.
  • Gebruik voor een potgrondmix
  • Gebruik om bomen en struiken te bemesten
  • Gebruik om aardappelen in containers te planten
  • Gebruik om uw bodemstructuur en waterretentie op te bouwen en te verbeteren

Uw Compost Onderhouden

Zorg ervoor dat je de juiste balans tussen bruin en groen hebt om een stapel volledig te laten rijpen. Zuurstof is een zeer belangrijk onderdeel van een compostbak of -hoop, dus zorg ervoor dat je het af en toe goed roert.

Het kan helpen om je compost bedekt te houden, omdat een hoes vocht en warmte vasthoudt. Als een mulch droog is, spuit hem dan met een slang, maar laat hem niet weken. Houd uw compost goed in de gaten voor tekenen van knaagdieren, maar als u gekookt voedsel en andere eerder genoemde producten vermijdt, zou er geen probleem moeten zijn.

Te Vermijden Fouten Tijdens Compost

Er zijn enkele problemen die u kunt tegenkomen tijdens het composteren. Hieronder vindt u er een paar en hoe u het probleem kunt oplossen.

  • Wanneer u een grote hoeveelheid groenafval moet composteren, overweeg dan om een versnipperaar/hakselaar aan te schaffen om uw eigen groenafval tot fijnere deeltjes te vermalen. Houd er rekening mee dat kleinere stukjes groenafval sneller vergaan dan grote.
  • Mocht u een geur tegenkomen die uit de compost komt, is dit meestal te wijten aan het niet afdekken van afval dat in de bak of hoop wordt getransporteerd. Wanneer voedselafval wordt toegevoegd aan de stapel, moet u er wat vers gras of bladeren bovenop leggen en meteen hopen. Dit houdt de geuren weg.
  • Het verschuiven van de koolstof-stikstofverhouding is essentieel. Koolstofrijke materialen zoals gedroogde bladeren, karton, papier en kranten moeten ongeveer 75 procent van de stapels uitmaken. Stikstofrijke stoffen, waaronder gemaaid gras, koffiedik en groenteresten, moeten de resterende 25 procent bevatten.
  • De bacteriën en parasieten die de ontbinding stimuleren, hebben een constante toevoer van verse zuurstof nodig om hun werk te kunnen doen. Als een mulchstapel erg dicht is, wordt de zuurstof afgesneden. Gebruik een hooivork om je compost te verdisconteren en voeg losse materialen zoals boomtakken of bladeren toe om dit probleem aan te pakken.