Beste PVA-lijmen In 2021 En Wanneer Te Gebruiken? Toolkit Voor Houtbewerking

Feiten Over PVA-lijm

  • De belangrijkste chemische verbinding in PVA-lijm is polyvinylacetaat. Deze chemische component zorgt ervoor dat PVA-lijm geen schadelijke dampen afgeeft en veilig te gebruiken is zonder handschoenen.
  • PVA zet goed uit als er voldoende luchtcirculatie is. Door de chemische samenstelling droogt het snel bij kamertemperatuur. Deze lijm is sneldrogend en heeft een sterke hechtkracht. Door het hout vast te klemmen krijgt u echter altijd de sterkste verbinding.
  • Het is neutraal in pH en flexibel. De band die het vormt is permanent en kan niet worden teruggedraaid.
  • Deze lijm is meestal wit maar is ook te vinden in een gele versie. Het is algemeen bekend als de timmermanslijm. Ondanks het verschil in kleur hebben deze lijmen dezelfde formule en eigenschappen.
  • PVA-lijm kan worden gemengd met water om het dunner te maken. U moet er echter voor zorgen dat u het niet te veel verdunt, omdat dit de hechting kan beïnvloeden.

Voors En Tegens Van PVA-lijm

Voordelen:

  • Veiligheid: De meeste PVA-lijmmerken hebben een extreem veilige beoordeling. De lijm is veilig in gebruik en produceert geen dampen die gevaarlijk kunnen zijn. Het kan echter giftig zijn als het wordt ingenomen.
  • Waterdicht/bestendig: de waterbestendige eigenschappen van PVA maken het ideaal voor gebruik in een cement- en mortelmengsel en als onderlaag voor sterk absorberende oppervlakken. Het niveau van waterbestendigheid en waterdichtheid hangt af van de specifieke formulering van de lijm, maar het is niet geschikt in gevallen waarin u het voor lange tijd moet onderdompelen.
  • Eenvoudig op te ruimen: overtollige of gemorste lijm opruimen is heel eenvoudig als de lijm nat is, omdat je hem alleen met een vochtige doek hoeft af te vegen. De opgedroogde lijm kan ook worden verwijderd door het oppervlak af te hakken of te schuren.
  • Beschikbaar en goedkoop: de PVA-lijm is heel gebruikelijk en overal verkrijgbaar omdat de meeste houtbewerkingswinkels het op voorraad hebben en je het ook in de meeste online winkels kunt krijgen. Deze beschikbaarheid is een van de dingen die het goedkoop maken. Het is ook zeer betaalbaar omdat het door veel bedrijven wordt gemaakt.
  • Het is flexibel en sterk: als het eenmaal is uitgehard, kan deze lijm sterker zijn dan het hout dat u verbindt. Deze lijm is flexibel omdat het een natuurlijke flexibiliteit heeft die na droging kan worden gebruikt.

nadelen

  • Het zal niet verdwijnen: wanneer u PVA gebruikt om houten planken te verbinden, is het belangrijk dat u overtollige gedroogde lijm verwijdert. Vanish kan niet over PVA-lijm worden aangebracht. Dit is een van de belangrijkste redenen hiervoor. Maar het is mogelijk om er overheen te schilderen.
  • Korte open tijd: je hebt geen lange open tijd bij het gebruik van deze lijm, en daarom zijn ingewikkelde lijmprojecten misschien moeilijk om alleen te doen. Als u lijmt die lang duurt, is het een goed idee om dit in stappen te doen.
  • Geen spleetvulling: de verbindingen op uw stukken hout moeten zeer nauwkeurig zijn en perfect passen omdat PVA geen spleetvullende eigenschappen heeft. Je hebt klemmen nodig om het te laten werken, dus je kunt het misschien niet goed gebruiken.

PVA-lijmtoepassingen

. Boekbinden

PVA wordt al vele jaren gebruikt als boekbindlijm en hoewel er nu veel andere lijmsoorten voor hetzelfde doel beschikbaar zijn, gebruiken de meeste mensen het nog steeds het liefst. Wat het het beste maakt voor het inbinden van boeken, is het feit dat het flexibel is en een aantal sterke bindingen heeft waardoor het boek veilig kan worden ingebonden zonder de pH van de pagina’s in gevaar te brengen.

.Houtbewerking

Na het gebruik van bladen om groeven te maken, hebben houtbewerkers nog steeds iets nodig om de twee stukken hout met elkaar te verbinden, zelfs als de verbinding perfect past. PVA-lijm is de beste optie voor houtbewerkers omdat het in hout wordt opgenomen en het bijna onmogelijk is om ze te scheiden als ze eenmaal zijn gedroogd. Naarmate de lijm droogt, wordt deze sterker wanneer u de stukken hout aan elkaar klemt.

.Cement en Mortel

Het is gebruikelijk om de PVA-lijm aan de cement- en mortelmix toe te voegen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de lijm bestand is tegen vocht en meeldauw, waardoor het toevoegen van het aan de mix de waterdichte eigenschappen verbetert. Het verbetert ook de hechting, dus het is gebruikelijk om PVA op een oppervlak aan te brengen voordat u de cementmortel aanbrengt.

.Absorberende oppervlakken coaten

PVA-lijm is handig bij oppervlakken die extreem absorberend zijn. Om ervoor te zorgen dat de afwerking niet zo snel droogt als wanneer deze niet was aangebracht, wordt PVA-lijm op het oppervlak aangebracht.

Een goed voorbeeld is dat bij het pleisteren over een Artex-plafond, zonder het aanbrengen van een laag PVA het pleisterwerk zeer snel zou uitdrogen en het bijna onmogelijk zou zijn om een gladde afwerking te bereiken. PVA vertraagt de opname van vocht en geeft u meer tijd om aan de pleister te werken.

PVA is een goedkope en zeer nuttige lijm om in huis te hebben. Om het meeste uit PVA te halen, moet u het correct kunnen gebruiken. Hoewel de exacte gebruiksmethode afhankelijk is van de toepassing, zijn dit de stappen die u moet volgen om het op hout te gebruiken.

Stap 1: Breng het aan op het hout

De eerste stap bij het gebruik van PVA-lijm met hout en ook de meeste andere materialen is om het op het oppervlak te drukken. Breng de lijm aan op de stukken hout op de plaats waar u ze wilt verbinden. Veeg vervolgens gemorste of overtollige lijm weg met een vochtige doek.

Stap 2: Verspreid de lijm

Vervolgens moet u de lijm verspreiden. U kunt een lijmkam voor houtbewerkers of een penseel gebruiken, maar zorg ervoor dat u een dunne laag door de oppervlakken die u wilt verbinden, uitspreidt.

Stap 3: Leg de stukken bij elkaar

Als je zeker weet dat er een dunne, uniforme laag lijm tussen de oppervlakken zit, kun je ze tegen elkaar drukken. Om een gelijkmatige verdeling van de lijm te garanderen en om eventuele lucht tussen de oppervlakken te verwijderen, moet u ze tegen elkaar wrijven.

Stap 4: Klem ze stevig vast

Wanneer u PVA op hout gebruikt, is klemmen een essentiële stap die u moet doen. Het verbetert de band. Nadat u de stukken tegen elkaar hebt gedrukt, gebruikt u een G-klem, of meerdere, afhankelijk van de grootte van de stukken, om het hout vast te klemmen. U dient de geklemde stukken hout dan ongeveer 24 uur te laten liggen voordat u de klemmen verwijdert.

Stap 5: Schuur het overtollige weg

De laatste stap is het wegschuren van overtollige lijm die op het oppervlak van het hout zou kunnen uitdrogen. Het maakt niet uit hoe enthousiast je bent over de hoeveelheid PVA en hoe je het toepast, de kans is groot dat je nog steeds wat overschot hebt als je ze vastklemt, maar dit zou geen probleem moeten zijn omdat schuren helpt om de esthetiek te behouden.

Soorten Houtlijm

Zoals we hebben gezien, is er een veelheid aan houtlijm die geschikt is voor verschillende toepassingen. Voor elke toepassing is er een lijm, van precisiewerk tot brute sterkte verlijming. Dit is een gedetailleerde lijst van de meest gebruikte houtlijmen die we hebben beoordeeld.

. PVA-lijm

Houtlijm op PVA-basis is de beste en meest verkrijgbare houtbewerkingslijm voor timmerlieden. PVA-lijm heeft een kenmerkende gelige tint maar is te vinden onder andere donkere tinten zoals donkerbruin. Het is semi-viskeus en kan gemakkelijk spleten in houtmateriaal opvullen.

Eenmaal uitgehard, wordt PVA-lijm waterdicht en heeft een relatief sterke fixatie. Het is zeker niet de sterkste, maar het is geschikt voor bijna elk type houtverlijming, zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik. Er zijn verschillende soorten PVA-lijm verkrijgbaar, op voorrecht van lijmfabrikanten. Terwijl sommige lijm snel hardt en een sterke initiële hechting heeft, kan het bij andere enkele uren duren om te drogen. Twee van de meest bekende lijmen zijn Elmers Carpenters Glue en Titebond. Natuurlijk zijn er nog veel meer.

Een ding om op te letten bij het gebruik van een PVA-houtlijm is dat het geen vlekken absorbeert. Dit betekent dat overal waar je PVA-lijm hebt aangebracht, het opvalt als het eenmaal is uitgehard. U moet de lijm schuren en vervolgens een laag verf op de lijm aanbrengen. PVA-lijm is geen goede keuze voor vernis.

PVA houtlijm kan niet worden verwijderd. PVA-lijm is ook duurzamer dan hout, dus het zal nodig zijn om door een verlijmd oppervlak te zagen. Deze lijm heeft als voordeel dat hij voor het uitharden gemakkelijk met koud water kan worden gereinigd. Als het eenmaal is ingesteld, is het echter bijna weerbestendig. Door zijn veelzijdigheid is PVA-lijm vaak de beste houtlijm.

. Cyanoacrylaatlijm

Cyanoacrylaatlijm is een populair type lijm waarvan bekend is dat het elk type oppervlak kan lijmen, niet noodzakelijkerwijs hout. Het is algemeen bekend als superlijm, gekke lijm en zijn andere varianten. Cyanoacrylaatlijm komt niet in grote flessen of gallons. In plaats daarvan wordt het verkocht in kleinere eendelige buizen die variëren van 22 tot 283 gram. Cyanoacrylaatlijm kan erg duur zijn. Een gallon ervan zal u honderden dollars opleveren. Dit is veel te duur voor praktische doeleinden en te rechtvaardigen.

De cyanoacrylaatlijm zet snel op en kan binnen enkele minuten drogen. De lijm droogt met een duidelijke witte waas op en is daarom niet ideaal voor gebruik op cosmetisch moeilijk te behandelen oppervlakken. Cyanoacrylaatlijm is meestal in vloeibare vorm verkrijgbaar, maar er zijn varianten die als gel worden verkocht. Deze lijm is een van de sterkste houtlijm die er is en wordt door velen beschouwd als een van de sterkste lijmen ter wereld voor algemene verlijming.

. Epoxylijm

Oorspronkelijk alleen beschikbaar voor industriële doeleinden, wordt epoxylijm behoorlijk populair als commerciële lijm voor algemeen gebruik. Epoxylijm wordt verkocht als een tweecomponentenlijm, de ene bevat de hars en de andere een verharder. Wanneer het zich mengt en uithardt, wordt het een extreem hard transparant materiaal (epoxy) dat een zeer sterke hechtkracht heeft.

Bij het verlijmen van hout wordt soms epoxylijm gebruikt als verrotte of ontbrekende materiaallijm. Het droogt en vervangt het houtoppervlak, waardoor het een uniform stevig oppervlak wordt. Het is meestal nodig om deze lijm te schilderen, omdat dit niet de meest aantrekkelijke afwerking is. Het is sterk en bestand tegen water en andere elementen. Deze lijm is zeer geschikt voor binnen- en buitengebruik.

. Polyurethaanlijm

Polyurethaanlijm is algemeen bekend als Gorillalijm. Gorilla Glue wordt beschouwd als de sterkste lijm ter wereld en kan alles stevig hechten met een recordhardingstijd van minuten. Het is aan te raden om het te verlijmen oppervlak eerst nat te maken aangezien deze lijm uithardt met water (vocht). Polyurethaanlijm is uniek omdat het uitzet als het ondergaat. Deze lijm is niet geschikt voor precisiewerk. Het gaat vooral om kracht.

. Smeltlijm

Warme maaltijdlijm, ook wel hete lijm genoemd, is niet de sterkste lijm. Het wordt meestal gebruikt voor tijdelijke oplossingen. Deze lijm heeft de zwakste hechtkracht en wordt vaak met een lijmpistool aangebracht. Deze lijm gebruikt hars als materiaal, maar hars is niet sterk genoeg om alleen te gebruiken. Bij houtbewerking wordt hete lijm gebruikt om het hout tijdelijk bij elkaar te houden terwijl er sterkere lijm wordt aangebracht.

. Lijm verbergen

Verberg lijm is een van de oudst bekende lijmen. Het is gemaakt van dierlijk collageen en heeft een relatief sterke hechtkracht die vergelijkbaar is met veel moderne lijmen zoals PVA-lijm. Een van de grote voordelen van huidenlijm is dat het niet giftig is, gemakkelijk bevlekt kan worden en verkrijgbaar is in een breed scala aan kleuren.

De andere is dat collageenlijm (huidlijm) bij verhitting opnieuw kan worden gebruikt. Het zal stollen en weer smelten. Deze lijm is ideaal voor beginners en kinderen die net beginnen met houtlijm. Het gaat niet goed tegen de elementen en is daarom alleen ideaal voor interieurdoeleinden.

Hoe Gebruik Je Houtlijm?

Het aanbrengen van houtlijm is niet zo vanzelfsprekend als men zou denken. Om goede resultaten te bereiken, zijn er enkele stappen en tips die u moet overwegen.

Hier zijn een paar opmerkelijke:

Schoon oppervlak Schoon oppervlak

Voordat u de eerste druppel houtlijm aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat het hechtoppervlak schoon is en vrij van eventuele lijmresten uit het verleden. Verse houtlijm hecht niet goed op onbehandelde ondergronden. U kunt het oppervlak voorzichtig schuren met schuurpapier met een gemiddelde korrel en het oppervlak vervolgens reinigen met een natte doek.

. Ken je lijm

Het is belangrijk om te weten welke lijmsoort je gebruikt. Voor sommige lijmen, zoals huidlijm en Polyurethaan, is het noodzakelijk om een vochtig oppervlak te hebben om uit te harden. Anderen, zoals cyanoacrylaat of epoxy, vereisen een volledig droog oppervlak. U kunt de gebruikershandleiding of instructies raadplegen voor het juiste gebruik van de lijm.

. Gebruik vetvrij papier

Gebruik vetvrij papier om klemmen te beschermen die worden gebruikt om lijm aan te brengen. Niet alleen beschadigt houtlijm metaal, het vocht in de lijm zorgt ervoor dat de klem een ongewenste donkere slip op het materiaal achterlaat.

. Gebruik een getande troffel

Bij het aanbrengen van lijm kunt u het beste een lepel met inkeping gebruiken. Het zal helpen de lijm gelijkmatig te verspreiden en stoten te voorkomen wanneer het uithardt. Het helpt de lijm gelijkmatig te drogen en geeft het een beetje meer hechtkracht.

U hoeft niet per se een troffel te kopen. Om de lijm te verspreiden, kunt u een doe-het-zelf-spaan of een plat stuk hout gebruiken. Wat je ook gebruikt, het gaat erom de lijm gelijkmatig te verdelen.

. Verwijderen met water

De beste houtlijm is er ook een die direct na het aanbrengen gemakkelijk te verwijderen en te corrigeren is. Verse PVA-lijm kan eenvoudig worden verwijderd met een natte doek.

. Beitel uit

Het is een goed idee om, ongeveer 30 minuten na het verlijmen van het hout, eventuele extra “uitknijp” lijm te verwijderen. Als u dit doet wanneer de lijm bijna uithardt, is het gemakkelijker om eventuele fouten te verwijderen en te corrigeren. Het is niet moeilijk genoeg om het oppervlak te beschadigen, maar het is zacht genoeg om gemakkelijk en met minimale inspanning te worden verwijderd. Gebruik een scherpe beitel om het hout te verwijderen.

Omdat niet alle lijm even snel droogt, moet je het juiste moment kiezen om af te beitelen.

. Pak het hout

Vooral bij gebruik in grote hoeveelheden kan houtlijm glad zijn. Het kan tot drie uur duren voordat de lijm droog is. De lijm kan ook tijdens het drogen wegglijden, wat schade aan uw project kan veroorzaken. Een goede manier om deze situatie te voorkomen, zelfs wanneer het klemmen is gedaan, is om de oppervlakken tijdelijk aan elkaar te spijkeren. Een brad-spijkermaker is perfect voor deze situatie. Het biedt een sterke houdkracht die gemakkelijk kan worden verwijderd zonder het materiaal te beschadigen.

. Wees veilig

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het werken met houtlijm. Sommige polyurethaan-, cyanoacrylaat- en epoxylijm zijn de sterkste lijm voor hout, maar kunnen chirurgische ingrepen vereisen als ze op uw huid drogen. Was na elk gebruik uw handen grondig met water en vermijd elk contact met uw ogen.

Referentie: