Costa Brava

De Costa Brava is een officiële geografische benaming voor de ruige 200 km lange kuststrook en ligt aan de noordoostelijke kust van Spanje, in de autonome regio Catalonië. De Costa Brava begint in het noorden, aan de Frans – Spaanse grens bij de Spaanse plaats Llanca en strekt zich uit in zuidelijke richting tot voorbij de badplaats Blanes.Belangrijkste plaatsen aan de Costa Brava zijn: Llanca, Cadaques, Begur, Aiguablava, Platja d’aro, Sant Felliu de Guixois, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Calella, Arensys de Mar en Barcelona. De Costa Brava grenst in het zuiden aan de Costa Dorada en in het noorden aan de grens met Frankrijk.

De Costa Brava is de meest noordelijke kust van het Catalonische deel van Spanje (gelegen in Oost-Spanje). De gehele kuststrook is bergachtig met hoge bergen die tot in de zee lopen.
De Costa Brava heeft een bijzonder evenwichtig klimaat. De zomers zijn aangenaam warm, de temperatuur in juli en augustus kan oplopen tot boven de 30 graden Celsius en de winters zijn mild.
In de zomermaanden brengen de valwinden vanuit de Pyreneeën enige verkoeling maar het kan daardoor ook tijdelijk regenen alhoewel dit niet erg vaak voorkomt. Ook in Barcelona kan het in de zomer flink warm worden met temperaturen ver boven de 30 graden. In de wintermaanden ligt de temperatuur in het hele gebied rond de 15 graden Celsius. De meeste neerslag valt in de herfst en in de winter. De Costa Brava is bij veel Nederlanders (mede door de ligging) een favoriete vakantie-bestemming in Spanje.